tuinieren voor beginners

Tuinieren voor beginners | handen uit de mouwen

Een lap grond van 30 meter lang en 6 meter breed, vol met onkruid en een paar omgevallen bomen. Tuinieren voor beginners betekent dus: de handen uit de mouwen en aan de slag! Want om het stuk grond om te toveren in een gezellige kruiden en fruittuin, dat gaat niet vanzelf. We moeten wieden, schoffelen en rieken om het onkruid weg te halen en uit te putten.

Tuinieren voor beginners: buiten werken maakt gelukkig

Tuinieren is hard werken, daar kwamen we al snel achter. Wat we ook ontdekten is dat tuinieren ook gelukkig maakt. Onze tuin is een fijne plek om te zijn, net als bij mindfulness. De stilte, de ruimte en midden in de natuur zorgen voor dat we gelijk alle spanning weg voelen glijden. Volgens psychiater Sue Stuart-Smith is het fijn om even niets met andere mensen te maken te hebben. Hierdoor kan je brein even uitrusten van de complexe relaties waarmee je in je leven te maken krijgt.
Als je hoogsensitief bent (zoals wij dat zelf ook zijn is dit wel heel herkenbaar! Door alle overprikkelingen van het leven van alledag, is die rust een weldaad, maar ook een manier om op te laden. Wanneer we behoefte hebben aan een energie injectie, zoeken we de tuin frisheid op. Want tijd doorbrengen op de tuin bevordert de aanmaak van gelukshormonen.
“Bloemen maken je rustig, ze hebben emoties noch conflicten” (een uitspraak van Freud)

Onkruid bestrijden: met wortel en al uit de grond

tuinieren voor beginnersOm het onkruid zo goed mogelijk te verwijderen, hebben we alles met wortel en al uit de grond proberen te halen. Tenzij je het wilt eten, dan gooi je het natuurlijk niet weg. Vooral het onkruid met een lange penwortel, zoals de paardenbloem. Natuurlijk haal je dan niet alles weg, maar het begin is er. Het grote onkruid trekken we met de hand uit de grond en laten het drogen in de zon. Kruiwagens vol hebben we afgevoerd naar de composthoop. We zijn inmiddels wel de tel kwijt van het aantal kruiwagens! Welkom in de wereld van tuinieren voor beginners!

De spitvork, een onmisbaar gereedschap

De volgende stap is het omscheppen van de grond met een spitvork. Dit stuk tuingereedschap heeft 4 platte tanden en een steel, zoals een spade, en is bedoeld om de grond om te spitten en wortels eruit te trekken. Tenminste, zo hebben wij het gebruikt en dat ging prima! Zo hebben we ook kruiwagens vol met wortels van planten en struiken afgevoerd.
Dit is wel een proces van weken, voor de echte volhouders dus. Omdat het lichamelijk best zwaar werk is, doen we stukje voor stukje. En de sportschool kunnen we in ieder geval overslaan.

Tuinieren voor beginners: schoffelen of wieden

Onkruid vergaat niet, dat weten we allemaal, en dat hebben we ook gemerkt op onze tuin. Ook al haal je zo goed mogelijk die wortels uit de grond, het onkruid blijft de kop op steken. Dan zit er niets anders op, dan regelmatig te schoffelen tussen je nieuwe aanplant. Hou de schoffel vlak op de grond en beweeg deze losjes heen en weer net onder het oppervlak. Pas wel op voor de wortels van de planten die je wilt laten staan, het schoffel blad is scherp. Zorg wel goed voor je schoffel, zodat hij scherp blijft. Maak hem schoon en hang hem op.
Mijn vader zei het ook altijd al: “schoffelen, schoffelen, schoffelen. En hij kon het weten, als doorgewinterde tuinder. En zoals hij het weer van zijn vader had geleerd.
Bijkomend voordeel is, dat je de grond lekker losjes houdt en dat die omgewoelde aarde een mooi effect geeft tussen de planten. Dat is eigenlijk bijzaak, maar staat toch leuk op de foto’s voor onze blogs!

Er zijn ook plaatsen waar je met de schoffel niet bij kunt, dus dan is wieden de beste oplossing. Onkruid groeit namelijk ook door de planten heen, dus die moeten er voorzichtig tussenuit gehaald worden.

Een dikke mulchlaag

Wat is dat nu weer, zo’n mulchlaag? Tuinieren is ook ontdekken en nieuwe termen leren kennen. Zo krijg je vanzelf tuinders wijsheid. Een mulchlaag is een laag bladeren of bijvoorbeeld houtsnippers die je in een dikke laag uitspreidt over de grond. Doordat de grond zo wordt afgedekt kan en geen licht bij komen en kan er geen nieuw onkruid groeien. In een bos gebeurt dit op een natuurlijke manier als in de herfst de bladeren vallen.
Wij hebben hiervoor de bladeren van de omgevallen boom gebruikt, om langs de rand van de tuin aan de boskant een dikke laag bladeren te gooien. Voor ons was dat twee vliegen in één klap: het opruimen van de bladeren werd daardoor een stuk makkelijker en ze werden ook nog eens goed gebruikt. Tja, en wie is er beter in hergebruik dan de natuur?
Een laag karton met compost is ook een prima mulchlaag. Het is niet verstandig om die dikke mulchlaag vlak voor de winter aan te brengen, omdat je dan de kou in de grond opsluit. Beter om dit vroeg in het voorjaar te doen.

tuinieren voor beginners

Grondsoorten kruidentuin of moestuin

Wanneer je zover bent om te gaan planten is het goed om te weten hoe voedzaam je bodem is en op wat voor grondsoort je zit. Onderdeel van tuinieren voor beginners is ook weten welke grondsoort je gaat bewerken. Wij hebben zandgrond, wat betekent dat water er niet lang op blijft staan. Voor planten die niet van natte voeten houden is dit een voordeel. Een nadeel is wel, dat je vaak water moet geven. Nu hebben wij een sloot in de buurt waaruit we volop water kunnen scheppen. Maar een waterpomp zou ook geen overbodige luxe zijn als de temperaturen weer op gaan lopen, en als het weinig regent.
Zandgrond bevat ook weinig voedingsstoffen, wat je met compost goed kunt verbeteren. Het zit ook in de planning om een eigen composthoop te gaan maken.
Andere grondsoorten waar je mee te maken kan krijgen zijn: leemgrond en kleigrond. Leemgrond houd het water goed vast en bevat voldoende voedingsstoffen. Mazzel als je leemgrond hebt, dan hoef je er weinig aan te doen.
Kleigrond is erg compact, waardoor het water slecht weg kan lopen. Ook kan er door deze compacte grond weinig zuurstof naar de wortels. Het is verstandig om eenmalig grind door de grond te werken en regelmatig compost verwerken.
Na alle voorbereidingen , is de tuin klaar voor beplanting en om te zaaien in het voorjaar!

 

Berichten gemaakt 9

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven