Aquaponics

Laatst kwam ik bij toeval het concept “aquaponics” weer tegen. Ik had er al eens eerder van gehoord, maar nu begon de interesse opnieuw te borrelen. Maar, wat is aquaponics nou precies? 

Het viel me op dat er nog weinig informatie in het Nederlands te vinden is over dit concept. Zelfs de wikipedia definitie is op zijn zachts gezegd nogal stug:

Aquaponics is een methode om voedsel te verbouwen, waarbij conventionele aquacultuur (het kweken van waterdieren zoals slakken, vissen en schaaldieren) op een symbiotische manier gecombineerd wordt met hydrocultuur (het kweken van planten in water). Bron: Wikipedia

Tsja, dat geeft mij – als leek – wel een idee van wat aquaponics ongeveer inhoudt, maar toch voelt het wat ongrijpbaar. En in ieder geval niet iets wat ik snel als hobby zou overwegen.

Daarom besloot ik om op onderzoek uit te gaan. Wat ik daarbij tegenkwam deel ik in dit artikel, om voor jou de ultieme aquaponics beginners gids te maken. Laten we beginnen!

Wat is het?

Hoe werkt het?

Benodigdheden

(subkopjes met deeplink; planten, tank / aquarium, groeibed, vissen –> affiliate artikelen)

Gebruik en onderhoud

Verschillende typen aquaponic systemen

https://worldwaterreserve.com/aquaponics/what-is-aquaponics/

https://greenglobaltravel.com/what-is-aquaponics-diy-aquaponics-guide/

Wat is aquaponics?

[sc_fs_faq html=”false” headline=”p” img=”” question=”Wat is aquaponics?” img_alt=”” css_class=””]Aquaponincs is een techniek waarbij het verbouwen van groenten, kruiden of andere planten, wordt gecombineerd met het kweken van vissen. Dit vormt samen een gebalanceerd systeem, dat de groei van zowel de vissen als de planten bevordert.[/sc_fs_faq]

Omdat je al met een vrij klein systeem aan de slag kunt, is het een interessante oplossing voor mensen die binnenshuis hun eigen groenten willen verbouwen.

Zeker als je toch al van plan was een aquarium te nemen 😉

Dat maakt het ook een vorm van urban farming.

Wat is het verschil tussen aquaponics en hydrocultuur?

Hydrocultuur is al wat bekender als alternatief voor reguliere landbouw.

Hydrocultuur is het kweken van planten in water, in plaats van in aarde. De voedingsstoffen die de planten nodig hebben, zijn opgelost in het water. Wel kan er nog gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld grind of zand, maar dit is niet waar de planten hun voedingsstoffen aan onttrekken. Dat gebeurt rechtstreeks aan het water.

Een aquaponic systeem heeft hier veel kenmerken van, maar verschilt op één belangrijk onderdeel: de vissen. Naast het bassin met een voedselrijke oplossing waarin de planten worden gekweekt, is er de tank waarin vissen worden gekweekt.

Een stukje geschiedenis

Zo werkt het

Hierboven heb ik het al kort gehad over het idee achter aquaponics. Men neme een aquarium met vissen, en een kweekbak met planten. Het water met de afvalstoffen van de vissen wordt gebruikt om de planten te voeden.

Benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig om zelf aan de slag te kunnen met aquaponics? Hier vind je een overzicht, met links naar handige artikelen die de beste opties voor je op een rijtje zetten.

Aquarium

Lees ook: de beste aquaponics aquaria

Planten


Lees ook: de beste planten voor aquaponics

Vissen

Lees ook: de beste vissen voor aquaponics

(Aparte pagina’s en daarnaartoe linken? Of inhoudsopgave, naar korte samenvatting springen en vanaf daar doorlinken naar dieper artikel?)

Aquaponics benodigdheden

Aquaponics aquarium (kopen(: tips); bouwen; maken) / zelf bouwen ; zelf maken

Set voor beginners

(Kleine complete sets, oid)

Aquaponics (welke) planten

Kosten aquaponics

Aquaponics garnalen

Aquaponics rivierkreeft

Aquaponics kruiden (!!!)

Aquaponics thuis

Aquaponics vissen / Aquaponics  zonder vissen

Aquaponics winkel nederland

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven