Bach bloesems: een kennismakingsgids

Tuinieren, planten en de natuur zijn voor mij een bron van rust. Het zijn hulpmiddelen bij het vinden van mindfulness en bewustzijn. Planten en bloemen kunnen een positief effect hebben op je emoties. Dat staat met name centraal bij Bachbloesems. Daarom besloot ik op onderzoek uit te gaan.

Hierbij beperk ik me tot de rol die Bachbloesems kunnen spelen bij mindfulness en bewustwording. Volgens mij zijn ze daar namelijk bij uitstek geschikt voor.

Voor de behandeling van lichamelijke klachten, of psychologische problemen, zul je toch echt naar je huisarts moeten. Maar net zoals je voor een simpele hoofdpijn een aspirientje neemt, kan de juiste Bach bloesem mix misschien wel helpen om je bewust te worden van bepaalde gewoonten die je erop nahoudt.

In mijn optiek kun je het vergelijken met het dragen van een bepaalde edelsteen, of amulet, omdat die een symbolische werking heeft en je daar kracht uit put.

Ga je mee op ontdekking? En vergeet je daarbij niet om af en toe te stoppen en aan de (juiste) bloemen te ruiken?

Snelle navigatie

Wat zijn Bachbloesems? (Bach bloesem in 5 vragen)

Bach bloesem en stress

Bach bloesem slapen

Bach bloesem voor hond

Bach bloesem mix

Bach bloesem test

Bach bloesem advies ervaringen

De complete Bach bloesem set

Wat zijn Bachbloesems?

Bachbloesems danken hun naam aan dokter Edward Bach, een Engelse arts. Bach had een grote interesse in de innerlijke wereld van mensen. En dan hebben we het niet over hun organen of bloedwaarden, maar veel meer over de emoties, gedachten en gevoelens die in ons rond warrelen.

Volgens Bach waren veel ziekten een gevolg van die emoties. In plaats van (alleen) de symptomen aan te pakken, was het volgens hem daarom ook belangrijk om die emotionele oorzaak te behandelen.

Hiervoor keerde hij zich naar de natuur, waar hij graag kwam om zichzelf – als gevoelig en intu├»tief mens – op te laden. In de jaren die volgden, ontwikkelde hij zijn Bachbloesem systeem.

Bach bloesem set van 38

Hieronder vind je een overzicht van de 38 klassieke Bach bloesems. De eerste naam is die van de Bach bloesem, altijd in het Engels. Ernaast staat de naam van de plant waar het extract van afkomstig is, zoals wij die in het Nederlands kennen.

Bij de Bach bloesem staat een korte beschrijving van hoe hij in de Bachbloesem therapie wordt gebruikt. Voor een uitgebreide omschrijving per bloesem, verwijzen we je graag naar dit complete Bach bloesem overzicht.

Omdat het voor mij draait om bewustwording, heb ik geprobeerd bij iedere bloesem een soort tegen-gedachte te formuleren. Een affirmatie, die je kunt inzetten om je patroon te doorbreken.

Agrimony (Agrimonie)

Voor mensen die hun onzekerheid en problemen verschuilen achter een masker van vrolijkheid en opgewektheid. De “clown” die op zijn of haar gezicht een vrolijke uitstraling schildert, maar met niemand de innerlijke tranen deelt.

Niemand verwacht dat je altijd vrolijk bent. Echte vrienden en dierbaren zullen je juist graag helpen bij je onzekerheden en problemen.

Aspen (Ratelpopulier)

Bij vage zorgen en angsten zonder een duidelijke bron, die je soms opeens kunnen overvallen. Een irrationele angst voor het onbekende.

Angst en zorgen voor de toekomst zijn alleen zinvol wanneer die de toekomst beter maken. Niet als het zich richt op een ontastbaar en onzichtbaar iets.

Beech (Beuk)

Staat symbool voor onverdraagzaamheid, en dan in het bijzonder een gebrek aan begrip voor onvolkomenheden in anderen.

Komt deze drang tot (ver-)oordelen voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen, wat leidt tot een onvermogen fouten in zijn algemeenheid te accepteren?

Centaury (Duizendguldenkruid)

Voor wie het moeilijk vind om “nee” te zeggen. Dat jezelf wegcijferen kost veel energie.

Ook hierbij geldt weer: weest niet bang dat je mensen wegjaagt door voor jezelf op te komen. Zij die je de rug toekeren op het moment dat je dat doet, waren je aandacht al niet waard.

Cerato (Loodkruid)

Sommige mensen laten zich makkelijk overtuigen door anderen, zonder daarbij naar hun eigen innerlijke wijsheid te luisteren. Zo maken ze fouten die voorkomen hadden kunnen worden.

Advies aannemen is goed, maar soms weet je het zelf gewoon beter! Dat iemand harder schreeuwt dan jij, geeft diegene nog geen gelijk.

Cherry Plum (Kerspruim)

 

Chestnut Bud / Kastanjeknop

Chicory / Chicorei

Clematis / Bosrank

Crab apple / Appel

Elm / Veldiep

Gentian / Gentiaan

Gorse / Gaspeldoorn

Heather / Struikheide

Holly / Hulst

Honeysuckle / Kamperfoelie

Hornbeam / Haagbeuk

Impatiens / Reuzenbalsemien

Larch / Lariks

Mimulus / Maskerbloem

Mustard / Mosterd

Oak / Eik

Olive / Olijf

Pine / Den

Red Chestnut / Rode Paardekastanje

Rock Rose / Zonneroosje

Rock Water / Bronwater

Scleranthus / Hardbloem

Star of Bethlehem / Vogelmelk

Sweet Chestnut / Tamme Kastanje

Vervain / IJzerhard

Vine / Wijnrank

Walnut / Walnoot

Water Violet / Waterviolier

White Chestnut / Paardekastanje

Wild Oat / Ruwe Dravik

Wild Rose / Hondsroos

Willow / Wilg

Omstreden

Bach bloesem therapie is niet onomstreden. Net als veel andere alternatieve geneeswijzen, zijn er veel sceptici. En dat is goed, want geneeskunde is niet iets waar je laconiek over moet zijn.

Toch is de kritiek op Bachbloesems niet altijd terecht. Toegegeven: sommige behandelaars doen claims over hun producten die verder gaan dan wat Bach ermee bedoelt heeft. Een vaste mix om af te vallen, of voor een beter libido of meer energie bijvoorbeeld.

Dat gaat voorbij aan het mooie van Bachbloesems. Want doordat je niet weet welke bloesems er in jouw mix terecht zijn gekomen, gaat de bewustwording mooi aan je neus voorbij.

Er zijn veel mensen die baat hebben gehad bij Bachbloesems, blijkt uit dit onderzoek van gezondheidsplein. Opvallend is wel dat veel van hen het belang benadrukken van een juist samengestelde mix.

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven