Helaas, de website is uit de lucht!

Op 14 december werd in Nederland een volgende fase van de Codex Alimentarius van kracht. Sinds deze datum bepaalt EU-regelgeving dat gezondheidsclaims bij voedingsmiddelen en voedingssupplementen in de meeste gevallen niet meer zijn toegestaan. Je mag nog wel over de werking van supplementen schrijven, maar daarbij geen producten aanbieden of op enige manier (direct of indirect) verwijzen naar producten.

Meer info over de Codex Alimentarius? Wil je weten wat dit betekent voor de verkrijgbaarheid van normale en 'gezonde' voeding? Volg dit internet college van de TU Delft: Don't f*ck with my food. Erg verhelderend!

Overtredingen van deze wet worden streng bestraft (minimale boete: € 30.500,-).

't kruidenvrouwtje mag bijvoorbeeld op haar site nergens meer publiceren dat een bepaald voedingsmiddel of vitamine (bijvoorbeeld banaan of kalium) goed is voor een bepaalde klacht (bijvoorbeeld hart en vaat ziekten) als er waar dan ook op de site een link of een verwijzing (bijvoorbeeld naar een natuurvoedingswinkel of drogisterij) te vinden is, die waar dan ook op die site (die van die  natuurwinkel of drogisterij dus) hetzelfde voedingsmiddel of mineraal (gedroogde banaantjes of potje potassium) te koop aanbiedt, ook als er nergens op die betreffende site (van die natuurvoedingswinkel of drogisterij) een toespeling wordt gedaan op de werking van dat voedingsmiddel of mineraal. Je begrijpt dat dit door 't kruidenvrouwtje niet te controleren of bij te houden is. Als alle links en verwijzingen weggehaald moeten worden, wordt het een nietszeggende dode site. En dat strookt helaas niet met de primaire doelstelling van 't kruidenvrouwtje: je kunt maar beter weten hoe het zit, dan kun je zélf een keuze maken. De wetgever denkt hier duidelijk anders over.   

't Kruidenvrouwtje is dan ook tot de conclusie gekomen dat, hoezeer het haar ook spijt, de website onder de huidige wetgeving niet online kan blijven.  

Nederland is het eerste land waarin deze nieuwe regelgeving is ingegaan, ter voorbereiding op wereldwijde implementatie in 2013. De wet is onder het mom van consumentenveiligheid gepresenteerd, maar in feite is het een poging van de farmaceutische industrie om alle natuurlijke middelen buitenspel te zetten. De gevolgen zijn immens voor vrijwel iedereen omdat de vrijheid van meningsuiting en van pers - een grondrecht - er sterk door wordt beperkt. Direct getroffen worden o.a. producenten en distributeurs van voedingsmiddelen en –supplementen, uitgevers van gezondheidsbladen, journalisten en websites met onafhankelijk nieuws. Dus ook de site van 't kruidenvrouwtje.

Artikelen die de ins- en outs mooi uitleggen zijn te vinden op: ortho en villamedia

Meer informatie over deze wet en de handhaving ervan is te vinden op de site van de NVWA.

Klachten kun je het beste direct richten aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag. t.a.v. Minister E. Schippers. Voorzover bekend is Roelof Janssens de woordvoerder van mevrouw Schippers: roelof.janssens@minvws.nl

Naar de home-page van 't kruidenvrouwtje