Een bloem die je op veel volkstuinen tegenkomt is de Goudsbloem. Een echte oude, traditionele bloem. Bij velen is deze oranje bloem ook bekend onder de Latijnse naam: Calendula Officinalis. Onder deze naam kom je de bloem tegen in verzorgingsmiddelen, zoals huidcréme voor een beschadigde huid.
Hoe ziet de goudsbloem plant er uit?
Opvallend zijn de oranje bloemen van deze éénjarige plant, die ongeveer 50 tot 60 cm hoog wordt. Hij lijkt op een grote madelief met felgekleurde oranje of gele bloemen en donker groene bladeren. De bladeren zijn donzig behaard.
Verschillende soorten
De plant schijnt afgeleid te zijn van de Zuid Europese Akkergoudsbloem. Tegenwoordig zijn er verschillende vormen en mengsels, met ook rode en gele bloemen. Geef mij maar de vrolijke en pure oranje kleur!
Goudsbloem verzorgen. De meest gestelde vragen
Een makkelijke plant, die weinig verzorging vraagt. Zoveel vrolijkheid, met weinig moeite.
Goudsbloem snoeien, wanneer doe je dat?
Deze eenjarige plant hoef je niet te snoeien. Je kunt de calendula elk jaar opnieuw zaaien, maar hij kan ook heel goed verwilderen. Dat is bij ons op het tuinen complex ook goed te zien: de goudsbloem kom je overal tegen!
Wanneer kun je het beste goudsbloem zaaien?
Vanaf eind maart tot eind mei kun je goudsbloem buiten zaaien. Je kunt de zaden breed uitstrooien, of in regels zaaien en later uitdunnen. Deze bloemen zijn ook geschikt voor verwildering.
Zorg er wel voor dat de planten niet te dicht bij elkaar komen te staan. Want dan is de kans groot dat je last krijgt van schimmels en bladluis.
Wat is de bloeitijd van goudsbloem?
De geel/oranje kleurige bloemen bloeien de hele zomer door. Wanneer je de uitgebloeide bloemen, met stengel er steeds uithaalt, zorg je ervoor dat de plant zijn energie gebruikt voor nog meer bloemen.
De buitenste rijpe bloemblaadjes kunnen van de zomer tot en met de herfst geplukt worden. Dit kun je het beste doen op zonnige dagen. De blaadjes kun je zowel gedroogd als vers gebruiken.
Hoe winterhard is goudsbloem?
Deze plant is zeker winterhard, verdraagt zelf een temperatuur van -20 graden.
Kun je goudsbloem stekken?
Nee, deze eenjarige plant kun je niet stekken. Je kunt wel zelf het zaad van de bloemen bewaren en in het voorjaar uitzaaien.
Hoe vaak moet je een goudsbloem plant water geven?
De plant vraag weinig water, maar je moet hem natuurlijk niet laten uitdrogen.
Zon of schaduw?
Het liefst staat goudsbloem lekker op een zonnige plek, of heel lichte schaduw. Daar is ook de kans groter om zichzelf uit te zaaien.
En de bemesting?
Goudsbloem houdt van schrale grond en vraagt dus niet veel bemesting. Op onze zandgrond heeft hij het helemaal naar de zin!
Goudsbloem in huis, in potten of in de tuin?
Omdat goudsbloemen geen speciale eisen stellen, kun je ze ook in bloembakken of potten houden. Dus ook op je balkon kun je genieten van de vrolijkheid van deze zonnige bloemen.
Geschiedenis en weetjes
Goudsbloem wordt al vele honderden jaren gebruikt. Al in de 16e eeuw werden de bloemblaadjes gebruikt als kleurstof, om er hun haar geel mee te verven. Tegenwoordig worden er vooral voedingsmiddelen mee gekleurd, zoals rijst, boter en kaas.
Van Zuid Europa tot in Azië, overal kom je hem tegen. In Midden Europa wordt Calendula al honderden jaren als geneeskrachtige kruid gebruikt. En ook toen al een vast onderdeel van de moestuin. Dat is ook niet zo gek, vanwege de veelzijdigheid in gebruik. De plant bevat etherische oliën, bitter- en looistoffen en saponine.
Ook leuk: recepten / gebruik en producten
Goudsbloem blaadjes worden niet alleen gebruikt om voedingsmiddelen geel te kleuren, ze zijn ook nog een decoratief in salades en ook geschikt om thee van te zetten.
In de keuken
De goudsbloemen zijn niet alleen decoratief in de salade, ze geven er een licht pikante smaak aan. Er zitten allerlei vitaminen en mineralen in waardoor ze ook een gezonde aanvulling zijn op onze voeding. Voor de liefhebbers: ze zijn net zo gezond als de blaadjes van de paardenbloem.
Leuk om te weten: fijngehakte goudsbloemen kun je gebruiken om rijst geel mee te kleuren, in plaats van saffraan.
Goudsbloem thee of bad
Het is heel eenvoudig om zelf een verzorgend voetbad te maken met goudsbloem. Lekker voor je vermoeide voeten na een hele dag gelopen of gestaan te hebben.
Doe 4 eetlepels gedroogde bloemblaadjes in een bak die groot genoeg is voor je voeten. Giet er een liter kokend water op en laat het even trekken. Wil je een ontspannen bad, voeg dan een eetlepel gedroogde lavendel bloemen en een eetlepel gedroogde rozemarijn toe. Laat het mengsel trekken tot het lauw genoeg is dat je voeten er in kunnen.
Wil je kruidenthee zetten, dan kun je verschillende delen van de plant gebruiken. Dit zijn de zaden, bladeren en bloemen. Hoe je die kruidenthee maakt, is heel eenvoudig!
Voor een pot thee heb je 6 dl kokend water nodig en 20 gram gedroogde of 30 gram verse goudsbloemen. Hiervan kun je ongeveer 4 koppen thee drinken. Verwarm de pot, doe de bloemen erin en giet het kokende water op de bloemen. Laat het geheel 10 minuten trekken en giet de thee door een zeefje in het theeglas. Voeg eventueel naar smaak honing toe.
Goudsbloem olie
Zelf goudsbloem olie maken? Doe een handvol gedroogde goudsbloem blaadjes in een fles van donker glas. Vul dit aan met olijfolie of zonnebloemolie. Bewaar het koel en donker, dan blijft het langer goed. Gebruik de olie voor de huid, om deze te verzorgen bij een ruwe en schrale huid. Goudsbloem ondersteunt het zelfherstellend vermogen van de huid.