Citroenmelisse

citroenmelisse

Er zijn verschillende kruiden die naar citroen ruiken. Dat geld dus ook voor citroenmelisse, die ook citroenkruid genoemd wordt. De Latijnse naam is: Melissa officinalis. Oorspronkelijk komt de plant uit Azië, maar is al sinds duizenden jaren ook te vinden in landen rondom de Middellandse zee. Een kruid dat eigenlijk niet mag ontbreken in een kruidentuin en waar je nooit teveel van hebt, vind ik!

Hoe ziet de citroenmelisse plant er uit?

Het is een vaste plant met kruipende wortels. Hou er rekening mee dat de plant tussen de halve en de één meter hoog kan worden. De blaadjes lijken een beetje hartvormig en zijn fris groen van kleur, en kunnen het beste voor de bloei worden geplukt.

Verschillende soorten

Er is ook een bonte vorm met groen/gele bladeren, namelijk de Melissa officinalis ‘Aurea’. Verder is dit kruid in verschillende vormen te koop. Als olie, voor bad en massage. Maar ook als zalf, voor als je door een mug bent geprikt, als tinctuur en als gedroogd blad om thee van te zetten.

Citroenmelisse verzorgen. De meest gestelde vragen

Voor de liefhebbers van citroenkruid en het graag in de (kruiden) tuin willen hebben, hebben we de verzorgingstips op een rijtje gezet.

Citroenmelisse snoeien, wanneer doe je dat?

In de herfst sterft het bovengrondse deel van de plant vanzelf af, je hoeft dus niet terug te snoeien.

Wat is de bloeitijd van citroenmelisse?

In de zomer, van juni tot september komen en mooie gele lipbloemen in.

Hoe winterhard is citroenmelisse?

Winterhard is deze plant zeker, want hij kan wel -20 °C verdragen. Dat is in ons land, waar we bijna geen vorst meer hebben dus zeker geen probleem. Het bovengrondse deel sterft af in de winter en loopt in het voorjaar opnieuw uit.

Kun je citroenmelisse stekken?

Deze plant is makkelijk te stekken. Wanneer de plant niet te oud is, kun je deze in stukken delen en planten. Zelf had ik van het voorjaar kleine stekken gemaakt op deze manier en al snel werden het plantjes. Het groeit snel!

Citroenmelisse verplaatsen of verplanten

Deze plant is makkelijk te verplaatsen of te verpotten. Hij groeit al snel weer vrolijk verder. Het is ook een plant die snel kan gaan woekeren, uit zaad of met de worteluitlopers.

Hoe vaak moet je een citroenmelisse plant water geven?

Dit citroenkruid houd van een rijke, vochtige maar niet te natte grond.

Zon of schaduw?

De plant houd zowel van volle zon als van lichte schaduw, en houd van verschillende grondsoorten, is daar dus niet kieskeurig in.

En de bemesting?

In de herfst en lente de grond licht mulchen. Zorg je in de lente voor een goede bemesting, dan heb je de hele zomer plezier van deze geurende plant.

Citroenmelisse in huis, in potten of in de tuin?

Het is wel een buitenplant, maar ook prima geschikt in een pot op je balkon. Dan houd de geur gelijk de muggen op afstand! De plant kan nogal gaan woekeren, hou daar dus rekening mee als je die in je tuin wilt zetten.

Geschiedenis en weetjes

De plant wordt al sinds de oudheid geteeld en de heilzame eigenschappen zijn al sinds mensenheugenis bekend. Zowel in de aroma therapie, als in de kruidengeneeskunde is men bekend met de kalmerende en ontspannende werking van het kruid.
Wist je dat bijen ook dol zijn op deze plant? De naam Melissa komt van het Griekse woord voor honingbij. Het schijnt dat de honing die met de melissebloem gemaakt wordt erg lekker is.
In een 17de-eeuws apothekersboek is te lezen dat een aftreksel van melissebladeren in zoete witte kanariewijn gedronken moet worden in de ochtend. Men vond toen dat het een verjongende werking zou hebben en het brein versterkte. Leuk, die oude weetjes.

citroenmelisse

Ook leuk: recepten / gebruik en producten

Een leuke plant dus en een leuke aanvulling voor iedere kruidentuin, maar wat kun je ermee?

In de keuken

De verse jonge blaadjes kun je prima gebruiken in salades, bij vis en sommige vleessoorten. Een beetje gesnipperd blad geeft extra smaak aan marinades. Let op dat je het kruid niet meekookt, dan verliest het de smaak.
Het is ook lekker en geschikt om een citroensmaak aan desserts te geven.
De verse citroenmelisseblaadjes hebben een smaak tussen citroen en munt in. Heerlijk om toe te voegen aan vruchtendranken of als smaakstof in likeur.

Citroenmelisse thee

Een heerlijk kruid om thee van te zetten. Een kop thee van de citroenbladeren, eventueel gezoet met honing als slaapmutsje. Vooral het proberen waard als je gespannen bent.

Citroenmelisse bad

Voeg enkele druppels melisseolie toe aan je warme badwater voor een weldadig en ontspannen bad.

Andere toepassingen

Het gedroogde blad zorg voor een frisse geur in huis. Bijkomend voordeel is, dat muggen niet houden van de citroengeur. Zet een potpourri van gedroogd blad in huis of op je balkon en de muggen blijven op afstand. En een blad-kompres helpt ook nog eens bij muggenbeten, mocht je ze toch niet helemaal op afstand kunnen houden!

 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven