Dropplant

We gaan nu kennis maken met de dropplant, met de officiële naam: Agastache foeniculum. Zelf hebben we deze plant een keer als stekje gekocht, ook omdat we de bladeren wel lekker vinden ruiken. Als je over een blad heen wrijft, ruik je een drop geur.

Hoe ziet de dropplant er uit?

De plant is een muntachtig kruid, waarvan de bladeren naar anijs smaken. Maar als de de bladeren ruikt, lijkt de geur op die van drop. Maar er wordt geen drop van gemaakt. Verwar de plant niet met de zoethoutplant, die wel gebruikt wordt om drop van te maken.

De struikachtige plant wordt 60-90 cm hoog en krijgt in de zomer 20 cm lange lila bloeiaren. Vlinders en bijen zijn er dol op.

Verschillende soorten

Agastache foeniculum hoort tot de familie van de lipbloemigen. De Agastache Mexicana, de Mexicaanse munt is een populaire plant dankzij de decoratieve toortsvormige bloeiwijze en de zoete geur. Een welkome gast in zowel de kruidentuin als in de achtertuin.

Daarnaast zijn er ook nog variaties die een fris citroen aroma verspreiden.

Dropplant verzorgen. De meest gestelde vragen

Niet alle soorten van deze familie zijn overblijvende planten. Gelukkig is de dropplant dat wel. Hoe je die moet verzorgen? Dat hebben we voor je uitgezocht.

Dropplant snoeien, wanneer doe je dat?

Snoeien is niet echt nodig. Maar als je de bladeren wilt oogsten, verwerk ze dan zo vers mogelijk.

Wanneer kun je een dropplant het beste zaaien?

In het voorjaar, in de maanden maart en april.

Wat is de bloeitijd van de dropplant?

Juli tot september.

dropplant

Hoe winterhard is de dropplant?

In ons klimaat houd de Agastache het prima uit als overblijvende plant. Op een niet te natte winterse standplaats kan de plant wel 20 graden vorst verdragen.

Kun je de dropplant stekken?

Ja, die kun je prima stekken. Stek in het voorjaar en zet de stekjes in een kasje, of op de vensterbank. Nadat er geen nachtvorst meer komt, mogen de plantjes de volle grond in. Het liefst staan deze planten in groepjes, met een plantafstand van 20 cm. Hoe de plantjes goed vochtig.

Hoe vaak moet je een dropplant water geven?

Regelmatig water geven, zodat de grond gelijkmatig vochtig is. De grond moet wel goed waterdoorlatend zijn, teveel nattigheid is ook niet goed.

Zon of schaduw?

Zonnig tot half schaduw is een ideale plaats.

En de bemesting?

In het voorjaar één keer compost geven, dan hebben ze voldoende voedingsstoffen voor het hele seizoen.

Dropplant in huis, in potten of in de tuin?

Zoals gezegd, een heerlijk geurende plant met decoratieve bloemen. Zowel de bladeren als de bloemen ruiken naar drop. Maar die bladeren smaken naar anijs. Een sier en geurplant voor zowel de kruidentuin als de achtertuin. Of natuurlijk in een pot op je balkon.

 

Geschiedenis en weetjes

Wist je dat de dropplant een goed alternatief is voor suiker? Thee kun je heel simpel zoeten met de bladeren van deze plant Niet alleen lekker van smaak, al zullen echte zoetekauwen wel moeten wennen. En het is verzachtend voor de keel.

Imkers in Amerika zaaien velden vol van deze plant, om er de honing van te kunnen winnen. Een bijzondere honing die naar drop smaakt.

Ook leuk: recepten / gebruik en producten

Dat klink allemaal wel leuk natuurlijk, maar hoe kun je die plant dan gebruiken, en wat kun je ermee?

In de keuken

De jonge blaadjes smaken heerlijk in een frisse salade. Verder is het ook een heerlijk kruid om te gebruiken in visgerechten, sauzen of soepen.

Dropplant thee

Van de bladeren kun je thee zetten, en kun je genieten van de anijssmaak. Het lekkerst is om de verse bladeren te gebruiken, die hebben het meeste smaak. Je kunt de bladeren ook drogen, maar dat vermindert wel de smaak. Hiervoor geld eigenlijk hetzelfde als bij de meeste kruidenthee.

dropplant

Dropplant siroop

Een heel leuk en inspirerend boek met eigen bedachte recepten en mooie foto’s: Greendelicious kruiden van Natascha Boudewijn. Je krijgt er helemaal zin in om de recepten te gaan gebruiken. Zoals de dropplantsiroop. Het recept kun je in het boek lezen. Wat heb je nodig:

170 gr honing (met neutrale smaak)
120 ml water
2 eetlepels gehakt blad van de dropplant
1 eetlepel gehakt blad van dragon* en munt

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven