Guldenroede

guldenroede

Er zijn twee soorten guldenroede, die beide tot de familie van de samengesteldbloemigen horen. Het zijn beide vaste planten, met de Latijnse geslachtsnaam Solidago . Deze naam bestaat uit de Latijnse woorden solidus (stevig) en agare (werken). Mogelijk is dit een verwijzing naar de geneeskracht van deze plant. Er is veel onderzoek gedaan naar de heilzame werking, maar daar gaan wij verder niet op in. 

Hoe ziet de guldenroede plant er uit?

De Canadese variant is een winterharde plant, die twee meter hoog kan worden. Hij heeft stengels die recht omhoog groeien. 

De echte solidago is een vaste plant die ongeveer één meter hoog wordt. Een kale plant, met lichte vertakkingen. De onderste bladeren zijn elliptisch, de bovenste zijn langwerpig en gezaagd. 

Verschillende soorten

De Canadese  en de echte guldenroede. De beide soorten hebben zowel overeenkomsten als verschillen. De eerste komt vaak voor langs spoordijken en bermen, de tweede komt vooral voor in bossen, heiden en duinen.

Guldenroede verzorgen. De meest gestelde vragen

Een gezellige plant om in de tuin te hebben. Maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je hem in de tuin gaat zetten.

Guldenroede snoeien, wanneer doe je dat?

Na de eerste vorst, de plant flink terugsnoeien tot ongeveer 8 cm boven de grond. 

Wanneer kun je het beste guldenroede zaaien?

De plant zaait zichzelf uit als je niet uitkijkt. Wil je dit niet, pluk dan de bloemen voordat ze zijn uitgebloeid. Heb je de plant nog niet in je tuin en wil je het zelf zaaien: dan is het voorjaar de beste tijd. 

guldenroede

Wat is de bloeitijd van guldenroede?

De Canadese guldenroede krijgt goudgele bloemen, terwijl de echte guldenroede helde gele bloemetjes, die in trossen groeien. De bloeitijd voor beide loopt van augustus tot oktober.

Hoe winterhard is guldenroede?

In de winter weet deze plant zich prima te redden, zolang hij in de volle grond staat. 

Kun je guldenroede stekken?

De plant kan in het voorjaar of in de herfst gescheurd worden. 

Guldenroede verplaatsen of verplanten 

Eigenlijk hoef je deze plant niet te verplanten, want voor je het weet verplant hij zichzelf door je hele tuin heen. 

Hoe vaak moet je een guldenroede plant water geven?

Hij houd niet van natte voeten, maar wel een vochtige grond. Let er dus op, dat de grond niet verdroogd tijdens zomerse dagen. 

Zon of schaduw?

Deze sterke, robuuste plant houd van een zonnige plek, maar neemt ook genoegen met half schaduw. 

En de bemesting?

Een zanderige, matig vruchtbare en waterdoorlatende grond is, ideaal voor de ze plant. Niet te veel bemesten, omdat hij een niet zo vruchtbare grond vraagt. 

Guldenroede in huis, in potten of in de tuin?

Guldenroede doet het goed in de tuin, maar is ook geschikt voor in een rotstuin. 

Geschiedenis en weetjes

De Canadese guldenroede is ooit vanuit Noord-Amerika en Canada ingevoerd als bijenplant. In oudere stadstuinen en op boerenerven is het een vaste gast. 

De Germanen gebruikten het kruid lang geleden om wonden te behandelen. Daar dankt hij ook zijn bijnaam “wondkruid” aan. In de Middeleeuwen werd guldenroede verwerkt in een zalf voor het behandelen van wonden.

Het is een echte vriend van bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Helaas geen vriend van mensen die last hebben van hooikoorts. Zijn stuifmeel is één van de oorzaken van hooikoorts. 

guldenroede
Iedere tuin wordt vrolijk van de zonnige guldenroede! Hopelijk kunnen we nog een plekje vinden voor deze vrolijke noot.

Ook leuk: recepten / gebruik en producten

Guldenroede thee

Van het kruid zijn zowel de bloemetjes als de bladeren prima te drogen en als thee te gebruiken. Je kun het natuurlijk ook als kant en klare thee mix komen. 

In de keuken

De blaadjes hebben een kruidige smaak, je kunt ze zowel rauw eten als bijvoorbeeld door de soep doen. Als je de jonge scheuttoppen stoomt of kort bakt, smaken ze als sperziebonen. 

Andere toepassingen

In de textielindustrie wordt het kruid gebruikt voor het maken van gele verfstof. 

De prachtige gele bloemen van de solidago zijn geschikt als snijbloem, met de vrolijk gele trossen in een vaas is dat een vrolijke toevoeging in je interieur. 

Guldenroede-recepten

Er zijn verschillende manieren om guldenroede te gebruiken, zoals om er olie, wijn, azijn of zeep mee te maken. Maar wist je dat je het ook kunt verwerken in gebak en kunt combineren met fruit en vruchtendrankjes?

Guldenroedeolie

Vul een weckpot met het guldenroedebloemen, zorg dat die goed vol zit. Vul het langzaam bij met olijfolie, zodat het goed overal tussendoor loopt. Sluit de weckpot af en laat het mengsel 6 weken staan. Daarna kun je het zeven en is het klaar voor gebruik, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een goede stofwisseling. Wil je meer weten over het gebruik van kruiden: dat lees je hier.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven