De naam is ontleend aan de Griekse woorden ‘kamai melon’, dit betekend grondappel. Een naam die bij deze plant past, omdat laag blijft en een appelachtig aroma heeft.
Alle planten die in de volksmond kamille worden genoemd, worden makkelijk door elkaar gehaald. Als je de bloemen in je huisapotheek wilt gebruiken, is het goed om te weten dat de echte kamille het meest werkzame stoffen heeft.
Hoe ziet de kamille plant er uit?
De echte kamilleplant is te herkennen aan 3 kenmerken: hij kan 60 cm hoog worden, en heeft geveerd geurig blad. De opvallende witte bloemen hebben een geel hartje. Ze zijn vooral te vinden op akkers, langs slootkanten en bermen.
De roomse kamilleplant is te herkennen aan zijn liggend-opstijgende stengels. Deze zijn gebogen en vertakt, met aan het eind de bloemetjes. Deze zijn niet in het wild te vinden, alleen als gekweekte planten.
De Chamaemelum nobile (loopkamille) is een variant zonder bloemen, maar wel geurend. Deze laag blijvende soort wordt ook steeds populairder als gazon.
Verschillende soorten
Van dit natuurproduct worden twee soorten gebruikt in de kruidengeneeskunde: de echte en de roomse kamille. Ook voor dagelijks gebruik zijn de bloemetjes fijn om te gebruiken, bijvoorbeeld voor thee.
Kamille verzorgen. De meest gestelde vragen
Een makkelijke plant om te verzorgen, maar waar moet je rekening mee houden? Het belangrijkste is, dat je het onkruid in de buurt van de plant weghaalt.
Wanneer kun je het beste kamille zaaien?
Het beste kun je zaaien in maart / april. Omdat het dan nog niet zo warm is, kun je alvast onder glas of in een kasje zaaien. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, zet je ze in de volle grond.
Wat is de bloeitijd van kamille?
De bloemen bloeien van mei tot september. Tijdens de bloei kun je de bloemen die helemaal open staan oogsten en drogen.
Hoe winterhard is kamille?
De Chamaemelum nobile (loopkamille) is zeer winterhard, kan tot -20 graden verdragen. De Chamonilla (echte kamille) is ook winterhard. Deze vind je langs slootkanten en in bermen, waar ze elk jaar weer opnieuw groeien.
Kun je kamille stekken?
Sommige soorten kun je stekken, zoals de loop kamille. Deze kun je in het najaar scheuren, en weer opnieuw planten. In mei kan kamille gestekt worden. Voor jezelf hoef je dat niet te doen, omdat het zichzelf uitzaait. Hou in het voorjaar dus goed in de gaten waar je de zaailingen op ziet komen. En of je ze wel dáár wilt hebben.
Hoe vaak moet je een kamille plant water geven?
In principe red deze plant zich prima, maar als het een tijdje niet geregend heeft moet hij wel af en toe water hebben.
Zon of schaduw?
De plant staat graag in de volle zon, in goed gedraineerde grond.
En de bemesting?
Die is niet nodig bij kamilleplanten. Belangrijkste is, dat ze een zonnig plekje hebben.
Kamille in huis, in potten of in de tuin?
In huis is het niet aan te raden om een deze zonne-aanbidder neer te zetten. Voor op het balkon of in de tuin kan hij wel prima in een pot. Zolang hij maar wel een plekje in de zon krijgt.
Geschiedenis en weetjes
Culpeper noemde kamilleplanten een ‘plantaardige arts’ omdat ze andere planten bevorderen in hun ontwikkeling. Misschien komt dat wel, omdat ze nuttige insecten aantrekken.
In Griekenland had men in de oudheid al de bijzondere geur van de echte kamille ontdekt. Over de roomse variant is niets bekend over de herkomst.
Door de Egyptenaren en de Romeinen werd het kruid gewijd aan de goden. En in de Middeleeuwen gebruikten de Engelsen het loopkruid om wandelpaden mee te maken. De ontspannende geur had (en heeft nog steeds) een verfrissende werking op de geest tijdens het wandelen.
In de maag van de mummie van Ramses de 2e, werd kamille-stuifmeel gevonden.
Ook leuk: recepten / gebruik en producten
Kamille potpourri
Wil je de kamille drogen, voor geurzakjes of potpourri? Oogst dan bij droog weer, op het moment dat de bloemen half open gaan. Daarna snel drogen in het donker om te voorkomen dat de bloemen zwart worden. Voor een extra ontspannend effect, kun je het mengen met bijvoorbeeld lavendel en hop.
Kamillethee of stoombad
De kamillebloemen kunnen gebruikt worden om kruidenthee mee te zetten. Je kunt hiervoor zowel de verse als de gedroogde bloemen gebruiken. Deze thee heeft een verfrissende en ontspannende werking, dus ook lekker voor het slapen gaan.
Voor vermoeide ogen is het heerlijk ontspannend om een kompres met afgekoelde kamillethee in watjes te drenken en op je gesloten ogen te leggen.
Bij verkoudheid is het verlichtend om te stomen met kamillebloemen in een kom heet water. Ga hier met je hoofd boven hangen en laat de dampen hun werk doen.
Kamillelotion voor huid en haar
Voor een natuurlijk verzorgingsmiddel kun je van de verse of gedroogde bloemen kun je sterke thee zetten. Dit laat je afkoelen en zo kun je het gebruiken als lotion bij een geprikkelde huid.
Een aftreksel van de bloemen kan ook als haarwater gebruikt worden, blond haar wordt er mooier van!