Tijm is één van de fijnste en mooiste kruiden die we kennen, alleen al vanwege de geur. Dat maakt de plant steeds aantrekkelijker in onze siertuinen, of in een pot op het balkon. Houd er wel rekening mee, dat een tijmstruik dol is op een zonnig plekje!
Hoe ziet de Tijm plant er uit?
De echte tijmsoort is een altijd groen blijvend struikje, dat 25 cm hoog wordt. De houtige stengels vormen een dichte onderlaag. De blaadjes zijn klein, eivormig en aromatisch, aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant grijs. Hij krijgt roze tot paarse bloemetjes, die in kegelvormige trossen staan. De tijmstruik is er ook als laag bij de grond blijvende bodembedekker.
Verschillende soorten
De verschillende tijmsoorten die we kennen zijn: citroentijm, een wilde heester met zachtroze bloemen.
Verder kruiptijm, zoals de “wollige” tijm, een kruipplant met helderroze bloemen.
De wilde tijmsoort is een mediterrane soort met een sterke geur en heeft roze bloemetjes. Wintertijm is een 20 cm hoog struikje, met paarse bloemetjes in juni. Uit kruisingen zijn verschillende nieuwe soorten ontstaan, zodat er inmiddels honderden soorten zijn.
Tijm verzorgen. De meest gestelde vragen
Wanneer de tijmstruik eenmaal goed is aangeslagen, heeft hij niet veel verzorging nodig. Toch is het goed om een aantal dingen te weten, zodat je veel plezier en opbrengst kunt halen uit je tijmplant.
Tijm snoeien, wanneer doe je dat?
Het is niet nodig om de tijmstruik te snoeien. De lage struikjes en de kruipende vormen kun je stekken, en de plant om het jaar vervangen.
Wanneer kun je het beste tijm zaaien?
Vanaf mei kun je tijm in de volle grond zaaien. De zaadjes zachtjes aandrukken en bedekken met een dun laagje aarde.
Wat is de bloeitijd van tijm?
Van april tot september krijgt de tijm aren met rosachtige bloemetjes, die ook veel bijen aantrekken. Dit is ook de periode dat je het beste de blaadjes kunt oogsten en drogen: dan is de aroma het sterkste!
Hoe winterhard is tijm?
Tijm is winterhard en groenblijvend, verdraagt een temperatuur van -15 tot -20 graden.
Kun je tijm stekken?
Alle tijmsoorten kun je vermeerderen door stekjes af te snijden van de moederplant. Zet deze stekjes in zandige compost om ze te laten wortelen. Nadat ze geworteld zijn, kun je ze in potjes zetten, en de volgende lente kun je deze in de volle grond planten. Dit stekken kan alleen in de zomer.
Tijm verplaatsen of verplanten?
Onze ervaring is dat het voor de tijm niet zoveel uitmaakt. Wij hebben ze in de zomer geplant, en dat is goed gegaan. In de winter is de plant in rust, dus dat is niet aan te raden om te gaan verplanten.
Hoe vaak moet je een tijmplant water geven?
Tijm groeit op lichte kalkhoudende grond en houd van een droog plekje. Matig water geven dus!
Zon of schaduw?
Een tijmstruik is een echte zonneaanbidder!
En de bemesting?
In het voorjaar wat mest, en dat is voor de tijmstruik genoeg.
Tijm in huis, in potten of in de tuin?
Wanneer je tijmsoorten in een pot kweekt, moet je er rekening mee houden dat dit struikje ruimte nodig heeft voor zijn wortels. Wanneer hij “te krappe schoenen” heeft vind kan hij zich niet meer goed ontwikkelen.
Geschiedenis en weetjes
Tijm (Thymus) heeft zijn naam te danken aan het Griekse woord thymos, wat geest en moed betekend. Oorspronkelijk betekende het rook, waarschijnlijk vanwege de sterke geur van Thymus. Volgens de overleveringen wordt gezegd, dat Thymus afstamt van het Griekse woord voor ontsmetten. Leuk weetje: de Engelsen borduren tijm op symbolen die aan ridders werden gegeven om hun heldenmoed in de strijd te vergroten.
Het woord tijm betekend ontsmetting. Geen wonder dat schimmels en bacteriën geen kans krijgen met krijgen met tijm. De oude Egyptenaren gebruikten het kruid bij het balsemen van hun mummies. Zou het daardoor komen dat die mummies zo lang bewaard zijn gebleven?
Ook leuk: recepten / gebruik en producten
Tijmsoorten zijn een gewaardeerd kruid, zowel in de keuken als voor de geur. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je alvast enthousiast te maken voor dit heerlijk geurende kruid.
Tijm geurtips
Geurzakjes: de bloemen en het blad (vooral van de citroentijm of wintertijm) zijn in combinatie met andere kruiden of gedroogde bloemblaadjes geschikt voor potpourri of een kruidenkussentje.
Tijmzeep: voeg de etherische olie van tijm toe aan een neutrale vloeibare zeep en je hebt een lekkere opkikker voor onder de douche.
Massageolie van 2 druppels etherische tijmolie in 50 ml basisolie (bijvoorbeeld zonnebloemolie). Dit helpt spieren soepeler te maken en te ontspannen en verwarmt koude gewrichten.
Een combinatie van de etherische oliën tijm, salie, kamille en pepermunt in de aroma diffuser desinfecteert de lucht in de kamer.
In de keuken
Tijmblaadjes zijn ook een zeer geschikt keukenkruid. De warme kruidige smaak van tijm is lekker in veel vlees en visgerechten. Lekker in stoofschotels met wortels, witlof of andere wortelgroenten.
Geef je (vruchten) salade een frisse smaak, door wat citroentijm toe te voegen. Die geeft door zijn uitgesproken citroensmaak een extra twist aan je salade.
Kruidenazijn
Van tijmblaadjes kun je ook heerlijke kruidenazijn maken. Vul een fles met gedroogde of verse tijm en giet daar ciderazijn overheen tot de fles vol is. Zet het 2 weken weg op een donkere plaats, maar schud het wel af en toe. Na die 2 weken zeef je de azijn en bewaar het in de fles.
Tijm thee of bad
In de aromatherapie wordt tijmolie gebruikt voor een mentale oppepper. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad, met deze tijm-toevoeging. Schenk 4 liter heet water over 500 gram tijm en laat het 5 minuten trekken. Zeef het mengsel en voeg het toe aan je badwater.
Thee met tijmblaadjes, salie, kamille en vlierbloesem (en een beetje honing) is een lekker drankje voor het slapen gaan.