Zevenblad

Een onkruid dat bijna niet uit te roeien is, dat is zevenblad. Dit groeit zo welig, dat het  je hele tuin overwoekert. Het staat niet voor niets bekend als het moeilijkst te bestrijden onkruid. Positief is wel, dat je weet dat de grond goed is, als er zevenblad op wil groeien,  En wat voor de één onkruid is, is voor de ander een gezond ingrediënt in bijvoorbeeld salade of soep. 

Hoe ziet de zevenblad plant er uit?

In het voorjaar bedekken de zeventallige bladeren met hun fris groen grote oppervlakten tuin, speciaal op zure grond. De plant wordt 60-90 cm hoog. De stengel is hol en is aan de buitenkant gegroefd. Zevenblad is goed te herkennen aan de glanzend goene bladeren. De bovenste bladeren zijn in drieën gedeeld en de onderste zijn dubbel drietallig. 

Verschillende soorten

Er is maar één soort zevenblad. 

Zevenblad verzorgen. De meest gestelde vragen

Eigenlijk valt er niet veel te verzorgen, de zevenblad zorgt zo goed voor zichzelf dat het overal groeit en bloeit. 

Zevenblad snoeien, wanneer doe je dat?

Deze bodembedekker hoeft niet gesnoeid te worden. Om te voorkomen dat deze plant gaat woekeren, moet je de kruipende wortelstokken helemaal uitgraven. Dan moet je wel diep spitten en ieder afgebroken stukje wortel en stengel verwijderen. Bijna onmogelijk, als je niet de hele tuin om wilt spitten. 

Om zevenblad in toom te houden, knip je de blaadjes net boven de aarde af. Steeds weer opnieuw als er blaadjes boven de grond komen. Net zolang totdat het zevenblad het opgeeft. Het schijnt dat je de plant uitput doordat het elke keer opnieuw blad moet aanmaken. Maar dat duurt lang, en eigenlijk is dat ook niet zo erg. Want met wat lekkere recepten, kun je toch genieten van je zevenblad.

zevenblad
Zevenblad moet je blijven weghalen, omdat het hardnekkig terug blijft komen. Weggooien is zonde, maak er dus lekkere recepten mee!

Wanneer kun je het beste zevenblad zaaien?

Deze kruiper verspreid zichzelf via het ondergrondse wortelstelsel. Dat gaat helemaal vanzelf, daar hoef je dus niets voor te zaaien. Een piepklein stukje wortelstok zorgt weer voor een heel nieuw wortelstelsel. 

Wat is de bloeitijd van zevenblad?

De bloeitijd is in juni en juli. De bloemetjes groeien uit de oksels bij de bladeren. Ze hebben een schermvormige bloeiwijze: 15-20 groepjes kleine witte stervormige bloemetjes. De bloeiwijze lijkt op die van fluitenkruid. 

Hoe winterhard is zevenblad?

In de winter gaat zevenblad dood, maar komt elk voorjaar weer fris en fruitig terug en wel vele malen groter!

Kun je zevenblad stekken?

Stekken is heel simpel: kleine stukjes wortelstok groeien makkelijk uit tot een volwassen plant. En ondergronds gaat hij vrolijk verder met vermenigvuldigen.

Zevenblad verplaatsen of verplanten 

Krijg je een stekje van iemand: wees dan wel op je hoede! Want als je het in de tuin zet, groeit het voor je het weet overal. 

Hoe vaak moet je een zevenblad plant water geven?

Dat hangt ervan af hoe vochtig de grond is, hij houdt namelijk wel van vochtige grond.

Zon of schaduw?

Deze snelgroeiende bodembedekker groeit overal waar je hem neerzet, maar vooral op plekken met schaduw, zoals in tuinen bij heggen, in wegbermen en langs akkerranden.

En de bemesting?

Het beste groeit deze woekeraar op vochtige en bemeste grond.

Zevenblad in huis, in potten of in de tuin?

Omdat deze plant zo makkelijk groeit, zal die dat waarschijnlijk ook wel in een pot doen. Het is wel een echte tuinplant, dus niet voor in huis. Tenzij je de bladeren in de keuken gebruikt om mee te kokkerellen. 

Geschiedenis en weetjes

Oorspronkelijk is zevenblad al door de Romeinen als groente gebruikt. In sommige streken wordt het daarom Romeinse kervel genoemd. Het plantje is in die tijd overal aangeplant, omdat de legers voedsel nodig hadden. 

Ook in de klooster moestuin van de Monniken kwam dit plantje vaak voor. In de geschiedenis hebben zowel de Chinese, als de Tibetaanse en Europese monniken erover geschreven. 

Vroeger werd het als geneeskruid bij jichtgebruikt, zoals door de Duitsers genoemd: Gichtkraut. 

Zevenblad heeft niet voor niets de bijnaam “tuinmansverdriet”. Dat komt doordat hij flink door woekert als hij eenmaal in de tuin staat. Leuk weetje: in sommige landen wordt het plantje in tuincentra verkocht als bodembedekker. Terwijl in andere landen het weer wordt bestreden als onkruid. 

zevenblad
Tuinman verdriet of lekkere groente?

Ook leuk: recepten / gebruik en producten

Als voedingsmiddel werkt zevenblad ontzurend op het bloed, wanneer je het dagelijks rauw eet. Deze gezonde woekergroente bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. De bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie. 

Tip: eet het fijn gesneden op een boterham met kaas, in de salade of in de soep. Helemaal gezond om het te combineren met bijvoorbeeld weegbree, paardenbloemblad of brandnetelblad. 

Zonde dus om het uit te roeien, want je maakt je er vele lekkere gerechten mee.  Als je zevenblad rauw wilt eten, zoals bijvoorbeeld in de sla, gebruik dan de ongeopende jonge bladeren. 

Zevenblad thee

Dit is eigenlijk net zo simpels als de meeste verse thee soorten, zoals bijvoorbeeld munt. 

Je pluk de jonge blaadjes en hakt deze vrij grof. Vul hier een thee ei f zakje mee en laat het tien minuten trekken in kokend water. Haal het thee ei of het zakje uit het water, voeg honing toe naar smaak en geniet van je eigen natuurlijke thee.

Kruidenboter met zevenblad

Voor de liefhebbers die graag zelf kruidenboter maken: een variatie met zevenblaadjes.

Wat heb je nodig: een pakje roomboter, en verse brandnetel, daslook, tijm en zevenblad. Hak deze kruiden goed fijn voordat je ze door de roomboter mengt. Op smaak brengen met een paar druppels citroen en peper en zout naar smaak. 

Zevenblad pesto

Dat je met basilicum heerlijke pesto kunt maken, heb ik afgelopen zomer ontdekt met onze eerste eigen gekweekte basilicum. Maar dat je ook heerlijke pesto kunt maken van zevenblad is een nieuwe ontdekking. 

Hiervoor heb je nodig: zevenbladblaadjes (ongeveer 2 handen vol), 2 tenen knoflook, een zakje pijnboompitten, olijfolie, geraspte kaas (die je lekker vind) en zout om het op smaak te maken. Doe alles bij elkaar in een kom. Zelf maal ik het fijn met de staafmixer, maar een blender is ook fijn. 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven