De aloë vera dankt zijn naam aan het Arabische alloeh. Dit betekend glanzend (dat is het blad) en bitter (zo smaakt het sap). Omdat het ook een makkelijke (en nuttige) kamerplant is, kan iedereen genieten van deze veelzijdige plant.
Hoe ziet de aloë vera plant er uit?
Aloë is een vetplant, en lid van de Aloaface, de aloëfamilie. Het is een stamloze rozetplant, met ongeveer 20 bladeren. Deze zijn vlezig en dik, 40 tot 50 cm lang, met langs de rand en de onderkant stekels. In ons land worden ze meestal niet hoger dan een meter.
Zijn uiterlijk is niet opvallend, daarentegen heeft hij van binnen bijzondere eigenschappen.
Aloë is dol op warmte en groeit op de meest tropische plaatsen. Oorspronkelijk komt hij dan ook uit Oost en Zuid Afrika.
Aloë vera verzorgen. De meest gestelde vragen
Ook al is het een makkelijke (kamer) plant, verzorging heeft hij toch nodig. We hebben voor je op een rijtje gezet wat de aloë nodig heeft en hoe je er het het meest plezier van kunt hebben.
Aloë vera snoeien, wanneer doe je dat?
Wanneer er lelijke bladeren aan zitten, of je hebt een blad nodig om er bijvoorbeeld een pleister van te maken, kun je deze bladeren en gewoon afsnijden. De plant heeft een zelf-genezend vermogen. Op de plak waar je het blad hebt afgesneden, ontstaat een vliesje, die de wond gelijk afdekt.
Wat is de bloeitijd van aloë vera?
De bloeitijd is afhankelijk van het klimaat. In tropische landen staat aloë ongeveer 3 maanden in bloei. Ze krijgen dan gele of rode bloemen. Dit zullen we in onze huiskamer helaas niet mee maken.
Hoe winterhard is aloë vera?
De tropische aloë is zeker niet winterhard en kan absoluut niet tegen vorst. Wanneer de temperaturen gaan dalen, haal de plant dan weer naar binnen.
Kun je aloë vera stekken?
Via de wortelstok komen er steeds nieuwe plantjes, die je kunt stekken. Pluk de stekjes van de moederplant, en laat ze 3 dagen drogen voordat je ze in een potje zet met 2 delen compost en één deel zand. Over deze pot zet je een plastic zak, waardoor de luchtvochtigheid wordt verhoogd.
Aloë vera verplaatsen of verplanten
Het is verstandig om de aloë elke 2 jaar te verpotten, omdat hij vooral in de breedte aardig kan uitgroeien. Dit kun je het beste in het voorjaar doen.
Hoe vaak moet je een aloë vera plant water geven?
Deze planten staan er om bekend dat ze weinig water nodig hebben. Ze worden niet voor niets “schoolplanten” genoemd omdat ze weken zonder water kunnen. Dat komt omdat ze water kunnen opslaan in hun geleiachtige bladeren. Maar als je ze regelmatig water geeft, groeien ze wel harder!
Zon of schaduw?
Aloë houd van de zon en half schaduw. Hij kan volle zon goed verdragen. In volop zon en licht groeit hij harder, maar heeft ook meer water nodig.
En de bemesting?
Bemesten, met cactusvoeding is maar beperkt nodig, de aloë gebruikt maar weinig voedingsstoffen . Dit kun je het beste in het voorjaar doen, de periode dat de plant het hardste groeit.
Aloë vera in huis, in potten of in de tuin?
De aloë staat het liefst op een warm en zonnig plekje. In huis, op een vensterbank waar de zon veel komt voelt hij zich helemaal thuis. In de zomer kun je hem ook in een pot op je balkon of in de tuin zetten. Dit kan alleen als het warm is. Zodra de (nacht) temperaturen weer gaan dalen, haal hem dan weer naar binnen.
Geschiedenis en weetjes
Al in de Oudheid waren er grote fans over het gebruik de plant, zoals Alexander de Grote en Nero. Volgens overleveringen zou Cleopatra haar schoonheid gedeeltelijk te danken hebben gehad aan aloë.
Bij de oude Grieken en Romeinen was aloë een bekend middel bij verwondingen, verbrandingen en ontstekingen op de huid.
Aloë heeft verschillende bijnamen: eerste hulp plant, wonderplant, medicijnplant en brand-aloë. Dat zegt wel iets over de vele eigenschappen die al sinds mensenheugenis bekend zijn.
Ook leuk: recepten / gebruik en producten
De vloeistof in de vlezige bladeren kun je rechtstreeks op de huid gebruiken. Verwijder het bovenste, vlezige deel van het blad, dan zie je de heldere gel. Breng deze gel 2x daags aan op de huid.
Aloë vera EHBO
Met een aloë plant in huis, heb je altijd een EHBO bij de hand. Voor als je te lang in de zon hebt gezeten, ter verzorging en verzachting van de huid bij insecten en kwallen beten. Aloë ondersteunt, net als een créme met goudsbloem, het zelf herstellend vermogen van de huid. En natuurlijk mag rescue ook niet ontbreken in jouw natuurlijke EHBO.
Aloë vera pleister
Het maken van een aloë pleister is simpel: snijd het blad in de lengte doormidden. Knip dit in stukken van 5×5 cm. Deze stukjes kun je bewaren, door ze in plasticfolie te wikkelen en in de diepvries te doen. Zorg er wel voor dat ze niet aan elkaar kunnen kleven. Nu zijn ze ongeveer 9 maanden houdbaar.
Aloë vera voor het hele lichaam
Tegenwoordig zijn er volop producten te krijgen waarin aloë vera verwerkt is. Of het nu om thee of een drankje gaat, huidverzorging producten, tandpasta, het kan allemaal!
Wil je zelf Aloë oogsten? Snijdt de lage bladeren diagonaal af. Laat dit 10 minuten in een potjes taan om het sap er uit te laten lopen. Bewaar dit apart. Snijdt daarna het blad open en schraap de gel er uit. Deze gel kun je rechtstreeks op de huid aanbrengen op de geïrriteerde huid.
Aloë vera lotion
Hiervoor heb je een aantal aloëbladeren nodig. Snij deze open en schraap de gel er uit. Doe dit in een pannetje en laat het zachtjes koken tot het de gewenste dikte heeft. Dit goedje kun je maximaal een maand in een potje koel bewaren.