Sint Janskruid

Sint janskruid

De Hypericum perforatum, ofwel sint janskruid staat bekend staat om de weldadige uitwerking op lichaam en geest, al sinds de Middeleeuwen. Een plant die vele bijnamen kent, zoals Jaagt den duivel, oliebloempje en Sint John’s Worth. Maar daarnaast heeft deze plant door zijn gele bloemen een vrolijke sierwaarde op de tuin.

Hoe ziet de sint janskruid plant er uit?

Een vast plant, waar je in de winter niet veel meer van ziet. Als hij in het voorjaar gaat uitlopen, zie je al snel weer de hele plant tot leven komen. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog, met houtige stengels, die in de winter verdrogen. De ovale blaadjes staan in tegenoverstaande paren. De goudgele bloemen hebben 5 blaadjes.

Sint janskruid verzorgen. De meest gestelde vragen

Om veel plezier te hebben van deze plant, is het goed om te weten hoe je ervoor moet zorgen. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Sint janskruid snoeien, wanneer doe je dat?

Het bovengrondse deel mag blijven staan, maar het is wel aan te raden om één keer per twee jaar flink terug te snoeien.

Wanneer kun je het beste sint janskruid zaaien?

Van april tot juni kun je rechtstreeks in een droge, vocht doorlatende grond zaaien. In de winter kun je de zaadjes ook al in huis uitzaaien in kleine potjes. Dat is handiger, omdat je ze niet meer hoeft te verspenen. In het late voorjaar kunnen ze dan gelijk de grond in. Zet ze niet te dicht op elkaar: een afstand van 25 cm is goed.
Het eerste jaar komen er nog geen bloemen in. Dus….geduld is vereist!

Wat is de bloeitijd van sint janskruid?

Half juni is de plant volop in bloei, dat is rond Sint Jan (op 24 juni). Vanaf juni kun je de bloeiende stengels oogsten en vers gebruiken.

Sint janskruid

Hoe winterhard is sint janskruid?

De plant overwinterd met gemak, omdat hij strenge vorst verdraagt (tot -20 graden).

Kun je sint janskruid stekken?

Je kunt de plant vermeerderen door de wortelkluit te scheuren. Maar als de plant eenmaal is aangeslagen, vermeerderd hij zichzelf vrij snel.

Hoe vaak moet je een sint janskruid plant water geven?

Regelmatig water geven. Maar dan moet de plant wel in grond staan die goed water doorlatend is. Geen fan van natte voeten dus!

Zon of schaduw?

De hypericum perforatum staat graag in de zon of half schaduw.

En de bemesting?

In de vroege zomer een goede basis bemesting geven. Verder is het aan te raden om te mulchen in de herfst.

Sint janskruid in huis, in potten of in de tuin?

Het is ook leuk om een plant in een pot te zetten, maar dan wel in de tuin of op het balkon. Zaaien kan wel in huis (in de winter), zodat je in het voorjaar gelijk de stekjes buiten kunt zetten.

Sint janskruid
Ben je bang voor spoken? Een bosje sint janskruid doet wonderen!

Geschiedenis en weetjes

De naam Hypericum komt uit het Grieks en betekend “spookachtig”. Hiermee wordt verwezen naar de bovennatuurlijke krachten van de plant. In de Middeleeuwen werd het kruid gebruikt om geesten te verjagen. Dit deed men door het kruid in deur en raam openingen te hangen.
In de tijd van de kruisvaarders gebruikten de Johannieter ridders dit kruid om de zwaardwonden van de kruisvaarders te behandelen.
Vroeger plukten vrouwen die een kinderwens hadden de bedauwde bloemen in de vroege ochtend.
Pas in de 18e eeuw ontdekte men de zenuwversterkende werking, waar het kruid nu nog om bekend staat.

Ook leuk: recepten / gebruik en producten

De takjes met bloemen zijn makkelijk te oogsten. Als ze in volle bloei zijn, kun je de takjes ondersteboven hangen om ze te laten drogen. Wat kun je er dan mee?

In de keuken

Het jonge blad van de plant kan aan een salade worden toegevoegd. De smaak is een beetje pittig.

Sint janskruid thee

De gedroogde bladeren en bloemtoppen kom je tegen in kruidenthee mixen, samen met bijvoorbeeld hop, lavendel of citroenmelisse die een rustgevende werking hebben. Per kopje thee heb je 2 theelepels gedroogd blad en bloem nodig.

Lichaamsverzorging

Het kruid wordt veel toegevoegd aan producten voor (voet)baden en douchen vanwege zijn antiseptische en ontstekingsremmende werking. Het maakt de huid soepel en zacht en help ook bij een onreine huid.

Sint jans-tinctuur

Voor een weldadig en rustgevend effect: 10 verse bloemen kneuzen en met 50 ml alcohol overgieten. Laat het mengsel 10 dagen koel en donker staan. Zeef het mengsel goed en bewaar het in een donkere afsluitbare fles. Hiervan neem je dagelijks 10 druppels op 1 eetlepel water.

Tot slot een leuk weetje

Wanneer je het blad tussen de vingers fijn wrijft, krijg te een prachtig rood pigment. Dit wordt ook “het bloed van Baldur” (zonnegod) genoemd. Ook zou de keur het vergoten bloed van Christus symboliseren.
In de wol en textielververij worden de bloeiende toppen gebruikt om geel of oranje te kleuren. Wanneer de hele plant gebruikt wordt, levert dat een citroengele kleur op.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven