zweetvoeten

6 Natuurlijke Tips bij (hardnekkige) zweetvoeten

Zweetvoeten, hoe kom je daaraan, maar vooral ook, hoe kom je er vanaf? We snappen dat het niet fijn is als de geur je tegemoet komt wanneer je de schoenen uittrekt. Schaam jij je voor je zweetvoeten en wil je weten hoe je er iets aan kunt doen?

Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn van dit onplezierige kwaaltje, zoals bloedarmoede en spijsverteringsproblemen. Maar ook slechte schoenen en sokken kunnen de boosdoener zijn om bacteriën een kans te geven. Wij gaan in deze blog niet in op de medische oorzaken, daarvoor kun je beter naar de huisarts gaan.

We hebben wel tips voor je verzameld, om iets aan dit ongemak te doen. Het kan helpen de klachten te verlichten, maar pakt natuurlijk niet een medische oorzaak aan.

“Het elke dag wassen van je voeten is net zo belangrijk als het reinigen van je gezicht”

zweetvoeten

Wandel met je zweetvoeten in het zeewater

Een heel oud huismiddel is het nemen van een koud of heet voetbad met zeezout. Dan kun je natuurlijk lekker met je voeten in een teiltje met zout water gaan zitten. Of je neemt een lekker voetbad van Kneipp. Genoemd naar de ontdekker, Sebastiaan Kneipp, waarvan de waterbehandelingen nog steeds populair zijn.  In de winter is dat zeker aan te bevelen. 

“Alles wat we nodig hebben om gezond te blijven, heeft de natuur ons in overvloed gegeven”. Sebastiaan Kneipp

Een zomers alternatief is, om een wandeling te maken langs de kustlijn aan het strand. Schoenen en sokken uit en door het ruime sop kiezen langs de vloedlijn. Daarnaast is lopen op blote voeten in het zand een prima massage voor je voeten, waarmee je de reflex punten onder je voeten stimuleert. 

Neem een voetbad

Er zijn verschillende manieren om een voetbad te maken voor je zweetvoeten. Het bekende zuiveringszout, baking soda is een effectieve manier om zweetvoeten aan te pakken. Dit spul neutraliseert de pH van zweet en vermindert de bacteriën. Maak hiervoor een voetbadje van warm water met één eetlepel baking soda per liter water. 

Ook geschikt voor een voetbad tegen zweetvoeten is goudsbloem, lavendel of menthol vanwege hun zuiverende werking. Je kunt hiervoor de kruiden of de etherische olie nemen.

Lavendel olie bij zweetvoeten

In de aromatherapie kennen we natuurlijk allemaal wel de lavendelolie. De geur van deze olie ruikt lekker (voor wie ervan houdt). Maar belangrijker is, dat lavendelolie helpt om de bacteriën tegen te gaan én heeft ook schimmelwerende eigenschappen. Gebruik hiervoor een ruime bak water, waar je voeten lekker in kunnen onderdompelen. Doe een paar druppels lavendelolie in het water en ga er ongeveer 15 minuten met je voeten in zitten.

Oude huismiddeltjes

Laat je zoeten 10 minuten weken in een azijn voetbad. Azijn zorgt voor een zure omgeving, en dat is iets waar de bacteriën die de zweetvoeten veroorzaken helemaal niet fijn vinden. Je kunt hiervoor in principe elke soort azijn gebruiken, al is appelazijn het beste. De verhouding is een halve kop azijn, met 7 kopjes warm water. Tip: was je voeten na het voetbad met zeep, zodat je niet zweetvoetenmet de azijngeur blijft zitten. 

Een oud gebruik is om verse of gedroogde bladeren van de eikenboom of wilg in de schoenen te leggen om de geur er uit te krijgen. Wat ook gedaan werd is de voeten wassen met een aftreksel van eikenschors, of saliepoeder in de schoenen strooien.

Homeopathie en zweetvoeten

Dr. Vogel heeft een vette crème (Bioforce), die o.a. arnica bevat. Hierdoor zuivert de crème de huid, waardoor de bacterie de de zweetvoeten veroorzaakt minder kans krijgt. Was de voeten eerst met een natuurlijke zeep, voordat je ze insmeert met de crème en trek katoenen sokken aan. Synthetische sokken sluiten de voeten af van de buitenwereld, zodat de huid niet mee kan ademen.

Zwarte thee

Wanneer je lekker van een kopje thee zit te genieten, sta je er toch niet bij stil dat thee ook goed is voor je voeten. En toch is dat wel zo, in het geval van stinkende zweetvoeten. Het doodt namelijk de bacteriën die zweetvoeten veroorzaken. Zwarte thee dicht ook de poriën enigszins waardoor er minder kans is op zweet. Gebruiksaanwijzing: Kook 2 theezakjes met zwarte thee in 3 kopjes heet water. Voeg hierbij een bak normaal water voor een aangename temperatuur. Week je voeten gedurende 15 tot 20 minuten en doe dit een week lang dagelijks.

Berichten gemaakt 9

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven