Valeriaan

valeriaan

Valeriana officinalis repens horst, zoals de Latijnse naam van valeriaan luid, is komt van het Latijnse woord valere. Dit betekend: gezond zijn en verwijst naar de geneeskracht van de plant. Ook hij er om bekend staat een ontspannende werking te hebben. Er zijn verschillende wetenschappelijk bewezen toepassingen, die ook vele enthousiaste gebruikers hebben ervaren.

Hoe ziet de valeriaan plant er uit?

Echte Valeriaan is een sterke overblijvende plant, die wel een meter hoog kan worden. De rechtopstaande behaarde stengel heeft sierlijke, tegenover elkaar staande bladeren, die naar boven toe kleiner worden. In de bloeitijd krijgt de plant talrijke lichtroze bloemen, die een schermachtige bloeiwijze hebben.

Verschillende soorten

De echte valeriaan behoort tot de valeriaanfamilie. De Mexicaanse indianen gebruiken bijvoorbeeld een inheemse soort, om zich te harden tegen vermoeidheid en ontberingen.

Valeriaan verzorgen. De meest gestelde vragen

Wil je deze populaire rustgevende plant zelf kweken, dan helpen we jou alvast op weg met een aantal tips.

Valeriaan snoeien, wanneer doe je dat?

Wanneer je de plant vooral voor de wortels teelt, worden de bloemen weg geknipt, zodat alle energie naar de wortels gaat.

Wanneer kun je het beste valeriaan zaaien?

De plant kan uit zaad worden opgekweekt, het beste kun je zaaien in mei/juni. Maar deze plant kan zichzelf ook spontaan uitzaaien.

Wat is de bloeitijd van valeriaan?

Tussen mei en september krijgt de plant schermachtige roze of witte bloemen.

Hoe winterhard is valeriaan?

Het is een winterharde vaste plant, die je tegenkomt langs sloten en ik weilanden. Hier zie je ze elk jaar vanzelf weer terug komen.

Kun je valeriaan stekken?

Je kunt de pollen valeriaanplant scheuren en daardoor de plant vermeerderen.

valeriaan

Hoe vaak moet je een valeriaan plant water geven?

De plant staat graag in en vochtige, maar goed doorlatende grond. Hou hier rekening mee met water geven, zodat ze voldoende water hebben. Maar ze houden dan weer niet van natte voeten.

Zon of schaduw?

Volle zon of half schaduw, dat is allebei prima.

En de bemesting?

De plant moet rijkelijk van compost worden voorzien tijdens de groei en bloei periode.

Valeriaan in huis, in potten of in de tuin?

De plant is zeer geschikt voor grote tuinen, plantenborders en kruidentuinen. Tegenwoordig wordt de plant ook voor de sier gebruikt in onze tuinen, en misstaat niet in en border. De hoge bloemschermen staan vooral mooi tegen een donkere muur of haag. Dit geeft een mooi contrast.

Geschiedenis en weetjes

Rond 800 werd de valeriaanwortel in een officieel handboek beschreven als een middel om een goed evenwicht te bereiken tussen slapen en waken. Goed voor de rusteloosheid. Met een EEG is gemeten dat de werking van valeriaan rust geeft in de hersenen, een rust die anders is dan wanneer je valium zou gebruiken.

In de Middeleeuwen werd valeriaanwortel voor verschillende ziektes als geneesmiddel gebruikt. Later werd de plant ook gebruikt als koortswerend middel. Tegenwoordig is hij vooral populair vanwege de kalmerende werking. Wist je bijvoorbeeld dat het vaak wordt gebruikt om een goede slaap te bevorderen? Kijk maar eens bij deze slaapspecialisten voor meer informatie over valeriaan voor slaap.

Katten zijn dol op de valeriaanplant! Volgens overleveringen zijn ook ratten er dol op; de rattenvanger van Hamelen heeft valeriaan gebruikt om de ratten weg te lokken.

Ook leuk: recepten / gebruik en producten

De valeriaanwortel wordt gedroogd en kan dan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Hoewel de werking wetenschappelijk bewezen is, gaan wij verder niet teveel in op de heilzame werking. Mocht je het echt willen gebruiken vanwege de geneeskracht, laat je dan goed informeren door een natuurgeneeskundige arts. Want bij verkeerd gebruik kunnen er bijwerkingen ontstaan.

Wil je het gebruiken als ontspanningsmiddel? Dan hebben we wel wat tips voor je.

valeriaanValeriaan thee

Voor één kopje thee gebruik je 1 theelepel gedroogde valeriaanwortel. Dit vergiet je met kokend water. Na 10 minuten is het klaar om te drinken. Voor een extra ontspannend effect en om lekker te kunnen slapen, kun je ook thee zetten met citroenmelisse of kamille

Valeriaan bad

Voor ontspanning bij gespannen spieren is een valeriaanbad aan te bevelen. Gebruik hiervoor 100 gram gedroogde valeriaanwortel en giet daar 2 liter koud water overheen. Laat dat 6 tot 8 uur trekken en voeg het toe aan je badwater. Voor een heerlijk ontspannend en slaapverwekkend bad.

Vind je dat te lang duren: voeg dan 250 gr valeriaantinctuur (dat kin je bij de apotheek of drogist kopen) en voeg dat aan badwater toe van 38 graden. Je mag hier niet langer dan een kwartier in zitten.

 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven