Hop

hop

De hopplant is een echte klimmer. Het liefst slingert hij zich om een boom heen, en altijd met de klok mee. Een vaste plant, die zich gedraagt als onkruid. Want voor je het weet gaat hij woekeren op plekken waar je dat niet wilt!

Hoe ziet de hop plant er uit?

De bladeren van de hopplant zijn bleekgroen en staan tegenover elkaar. Ze hebben een handvormige nervenstructuur en gezaagde rand. De bladeren voelen ruw aan. Deze snelle groeier kan wel 5 tot 6 meter hoog worden. Hij hijst zichzelf omhoog langs allerlei steunpunten, net als in onze kruidentuin, waar hij het hele hek groen maakt. De ruwe stengel is groen en dik (ongeveer zoals een potlood), en verhout niet.

Verschillende soorten

Hop, ofwel Humulus Lupelus, behoort tot de hennepfamilie.

Hop verzorgen. De meest gestelde vragen

Is het moeilijk om de hopplant te verzorgen? Nee, dat is het niet! Maar het is wel handig om een aantal dingen te weten, voordat je er eentje gaat planten.

Hop snoeien, wanneer doe je dat?

De hopplant hoeft niet gesnoeid te worden. Aan het eind van de zomer verdort de stengel en lijft alleen het wortelstelsel over.

Wanneer kun je het beste hop zaaien?

In de periode van Februari tot Juni kun je zaaien. Houd er wel rekening mee dat het zaad onregelmatig kiemt gedurende een langere kiemperiode. Niet te snel opgeven en het zaaisel dus niet te snel wegdoen. De eerste stap is zaaien in een zaaibak: dit laat je 3 weken bij 20̊C staan. Vervolgens 3 weken in de koelkast. Dit proces herhalen tot voldoende plantjes zijn gekiemd. Verspenen in potjes.

hop

Wat is de bloeitijd van hop?

Van juli tot September komen er de mannelijke geelgroene bloemen in, en in September/Oktober komen de vrouwelijke hopbellen er in. Deze hopbellen worden geoogst en gedroogd voor het gebruik in bijvoorbeeld kruidenkussens.

Hoe winterhard is hop?

Het is een winterharde slingerplant. De uitlopers (loten) zijn wel eenjarig. Deze steven elk jaar aan het eind van de zomer ook weer af.

Kun je hop stekken?

Het stekken van de hopplant is heel simpel. Half maart komen er scheuten aan de plant. Deze uitlopers kun je het beste verwijderen. Hiermee prikkel je de plant om sterker te worden. Deze verwijderde scheuten, kun je in de grond zetten als stekken.

Hop verplaatsen of verplanten

Het is een lastige plant om te verplaatsen, als hij eenmaal is uitgegroeid tot een grote klimmer. Het beste kun je dat dus doen als stengels zijn ingedroogd aan het eind van de zomer en je alleen nog de kluit hoeft te verplaatsen.

Hoe vaak moet je een hop plant water geven?

Een voedzame, vochtige grond is wel wat hij nodig heeft. Regelmatig water geven dus!

Zon of schaduw?

De hopplant houdt van volle zon, maar heeft wel beschutting nodig tegen koude winden.

En de bemesting?

In de lente een goede basis bemesting geven. In de late zomer wat turfmengsel toevoegen.

Hop in huis, in potten of in de tuin?

Onze ervaring is dat een hopplant het minder goed doet in een pot. Er komen dan ook hele kleine hopbellen aan. Het is een echte buitenplant, die de ruimte nodig heeft om goed te kunnen groeien.

Geschiedenis en weetjes

Bij zowel de Egyptenaren als bij de oude Babyloniërs werden de hopbellen gebruikt om bier te brouwen. In de 13e eeuw is hop in onze streek terecht gekomen, en hebben Monniken (her)ontdekt dat je er bier van kunt brouwen. Voor hen was hop de ziel van het Christelijke bier. Het scheen dat het de seksuele lust onderdrukte.

In de Middeleeuwen was ook de slaapverwekkende werking van de hopbellen al bekend. Paracelsus was toen al enthousiast over deze werking!

Het verhaal gaat dat de botanische naam van hop (Lupulus) afkomstig is van de Latijnse naam Lupus, wat wolf betekend. Deze naam dankt hij aan zijn overwoekerende groei, waarmee hij om andere planten/bomen heen groeit en daardoor moord als een wolf.

De slaapverwekkende werking van hop wordt vooral ervaren door de hopplukkers. Vooral als je gevoelig bent, wordt je slaperig van de geur tijdens het plukken. Vandaar dat hop ook wordt aanbevolen in een hopkussen!

Ook leuk: recepten / gebruik en producten

Hop is niet alleen een smaakmaker in allerlei voedingsmiddelen. Het is ook een belangrijk bestanddeel in haarverzorgende shampoos én wordt toegevoegd aan parfums.

rozemarijn

Hop kruidenkussentjes

Heb je moeite met in slaap vallen? Misschien is een hopkussen dan iets voor jou. Dit is een kussentje, gevuld met een zachte kussenvulling, lavendel en hop.

In de keuken

De jonge scheuten van de hopplant wordt in sommige streken als groente gegeten, op dezelfde manier bereid als asperges.

Hop thee of tinctuur

Een slaapverwekkende thee is hopthee. Neem 5 gram hopbellen in een flinke mok kokend water. Laat dit 10 minuten trekken. Voor het beste effect, kun je tussen de maaltijden door een kop van deze thee drinken.

Heb je ook last van nervositeit? Dan kun je een mengsel maken van gelijke delen hop, valeriaan, sint janskruid en kamille. Hiervan drink je elke avond 2 kopjes thee. Deze thee zet je op dezelfde manier als de hopthee.

Hoptinctuur: In een kwart liter alcohol doe je 20 gram hopbellen. Laat dit geheel een weel trekken, en filter het daarna. Gebruiksaanwijzing: elke dag een eetlepel van deze tinctuur in een glas water doen en voor of tijdens de maaltijd opdrinken. En elke avond 2 eetlepels in een glas water doen en opdrinken als slaapmutsje.

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven