water als therapie

Water als therapie: de kracht van H2O

Water is belangrijk voor ons lichaam, tenminste dat is wat je overal leest op internet. Water als therapie is zeker goed voor ons lichaam, dat voor ongeveer 70% uit water bestaat. Vocht op peil gehouden moet worden. Daarom is het voor volwassenen belangrijke om 2 liter water per dag te drinken. Dit helpt ook om afvalstoffen af te voeren. Goed om te weten dat je niet alleen water hoeft te drinken, afwisselen met koffie en thee (zonder suiker) is een prima manier om voldoende drinken te integreren in je dagelijkse levenspatroon.

Er wordt ook beweerd dat het drinken van water een goed hulpmiddel is bij het afvallen, omdat water geen calorieën bevat. Maar dat geldt natuurlijk ook voor koffie en thee zonder suiker!

Toch waarschuwen experts dat het drinken van veel water helemaal niet goed is voor de gezondheid en zelfs schadelijk kan zijn. Zoals dat bij veel dingen is in het leven: alles met mate, en overdaad schaad!

Tot zover het drinken van water. We willen het hier vooral hebben over de veelzijdigheid van water. 

Mindfull met water

Zowel in als op en rondom het water zijn volop manieren om te ontspannen. Mindfulness en water gaan prima samen. Ga maar eens aan de slootkant zitten om te kijken wat daar allemaal in en rondom die sloot te zien is. Lekker in het hier en nu, alleen maar zitten en lekker voor je uit staren. 

Er zijn ook filmpjes te vinden op internet, met het geluid van kabbelend water of het geluid van de zee. Zelf vinden we het meer effect hebben om het geluid in de natuur te beleven. Als je op het strand staat, met je voeten in de zee en de wind in je haar is dat volop genieten in het hier en nu! En lekker je gedachten laten wegwaaien in de wind. 

Kijk eens naar een boom, een bloem, een plant. Laat je bewustzijn er op rusten. Wat zijn ze stil, wat zijn ze diep geworteld in ZIJN. Laat de natuur je leren wat innerlijke stilte is.                              -Eckhart Tolle-

Bach bloesem water

De enige Bach bloesem die niet van bloesems is gemaakt, is Rock Water. Waarom dat ook bij de Bach bloesem remedies hoort, leggen we hier uit. Water is in staat om harde keien in een waterstroom uit te slijpen. Dat is ook precies de werking van de Bachbloesem Rock water: die past bij mensen die hard zijn voor zichzelf. Rock water helpt om meer ontspannen te leven en  lief te zijn voor zichzelf. 

Het leven is niet alleen maar presteren, en je de leuke dingen van het leven te ontzeggen. Met een meer ontspannen en buigzame geest, kun je ook beter genieten zonder de lat steeds  hoger te hoeven leggen. 

De boog kan tenslotte niet altijd gespannen staan.Ben jij het type dat zichzelf op een streng dieet zet en niet meer durft te genieten van een glaasje wijn op zij tijd? Of die alleen maar aan het studeren is, zonder af en toe even iets leuks te doen? Dan kun je Rock Rose goed gebruiken. 

Water als therapie

Misschien ben je al bekend met de filosofie van Sebastiaan Kneipp, de grondlegger van de Kneipp producten? Toen hij zelf ziek werd, zocht hij een manier om dit te genezen. Zo kwam hij uit op de helende werking van de natuur. Hij is zijn verdere leven bezig geweest om zijn kennis over de helende werking van planten en water verder uit te breiden. Met al deze kennis, ontwikkelde hij een holistische gezondheidsfilosofie en schreef hier boeken over. Volgens zijn visie (net als die van Dr. Bach) staat alles met elkaar in verbinding; de mens, zijn karakter en levensgewoonten en de natuur. 

Verschillende vormen van hydrotherapie:

Hydrotherapie bestaat uit het doen van oefeningen in een warm zwembad (minimaal 32°C). Het is voor mensen met bijvoorbeeld reuma makkelijker om zich te bewegen in het water. Dat komt door de opwaartse druk van het water, en door de warmte wordt de pijn minder. Meestal is er een fysiotherapeut of oefentherapeut betrokken voor de juiste begeleiding. 

Er zijn verschillende manieren om hydrotherapie toe te passen, hierover kun je alles lezen op de website van Kneipp. We zullen er een aantal bespreken in onze blog, waar we zelf goede ervaringen mee hebben.  

water als therapie

Water als therapie: ontspannen in bad

Een warm bad: Even een momentje voor je zelf met water als therapie: neem 1x per week een warm bad. De ideale temperatuur hiervoor is 37-38 graden. Blijf hier niet langer dan 15- 20 minuten inzitten. In bad gaan is goed om ontspannen de dag af te sluiten en lekker te kunnen slapen. Maak je badbeleving complete met een geur naar keuze. Bijvoorbeeld lavendel, voor de ontspanning, of rozemarijn, voor energie.

Voetbad: Een voetbad nemen stimuleert de doorbloeding in je lichaam en is ook nog eens een oppepper voor lichaam en geest. Neem jij wel eens de tijd om je dag af te sluiten met een voetbad?? Als het antwoord nee is, dan wordt je nu misschien op een idee gebracht.  

Vaak nemen we in ons drukke bestaan niet vaak genoeg de tijd om er eens lekker voor te gaan zitten. Of je nu de hele dag (zwaar) lichamelijk werk hebt gedaan, of zittend werk doet, dat maakt niet uit. Ontspannend de dag afsluiten met een pepermunt of rozemarijn voetbad is verfrissend voor je vermoeide voeten, en voor je geest! 

Voor een voetbad kun je gebruik maken van een simple teiltje met warm water waar je een aantal druppels etherische olie (zoals pepermunt, lavendel of rozemarijn) aan toe voegt.

Tip 1: Wanneer je een handvol knikkers op de bodem legt, geef je ondertussen je voeten ook nog een fijne massage.  

Tip 2. Voor een luxe voetbad, kun je natuurlijk ook een massage voetbad kopen. (Bol.com)Water therapie

Ontspannen lopen in bad

Waterlopen: Dit is eigenlijk iets wat veel mensen in de zomer vanzelf al doen: lekker met de blote voeten langs de vloedlijn van de zee lopen. Voor een optimal effect om je bloedcirculatie te bevorderen, is het wel aan te raden tot aan je knieën door het water te lopen.                                                                                                                         

Hoe werkt water als therapie: Loop langzaam door het water, en til bij elke stap je been helemaal uit het water en wijs met je voet naar beneden (zoals een ooievaar). Stop ermee als het te koud wordt, of als je geen zin meer hebt. Daarna lekker je voeten afdrogen en nog even een stukje wandelen. 

Is het te koud aan zee of op het blote voeten pad? Bij verschillende welnesscentra hebben ze speciale waterloopbaden.

Stomen met heet water

Een oud huismiddeltje, is om te stomen met kamille of eucalyptus kruiden om vrijer door je neus te kunnen ademen. Giet hiervoor in een grote kom kokend heet water en doe daar een handje vol van de kruiden (of etherische olie) bij. Houd je hoofd boven de stomende kom en doe een handdoek over je hoofd zodat de stoom niet te snel vervliegt. 

Tegenwoordig heb je een aroma diffuser, dat is een soort stoom apparaat. Alleen werkt dit niet met gekookt water, maar met hoogfrequente trillingen. Hierdoor wordt het water in de diffuser omgezet in stoom. Dat gaat veel sneller dan water koken: als je het apparaat aanzet, zie je dat er bijna gelijk stoom uitkomt. De moleculen van het water en de olie die je toevoegd blijven intact door de koude verneveling. Het zuivert niet alleen de lucht en is een goede luchtbevochtiging, maar ook een verzachtende werking op de luctwegen. Dat komt in onze huizen met centrale verwarming zeker goed van pas, die vochtige lucht is ook goed tegen droge lippen en een droge huid. 

Voor mensen die milieu bewust willen leven: goed om te weten dat deze apparaten milieuvriendelijk zijn!

Berichten gemaakt 9

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven